Biografija

Milko Lazar (1965 – Maribor) je skladatelj in multiinstrumentalist. Po končani srednji glasbeni šoli je študiral jazz in klasični klavir in saksofon na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo metnost v Grazu (Avstrija) in čembalo (baročna glasba) na Kraljevem konservatoriju v Den Haagu (Nizozemska).

Petnajsa let je redno deloval v Big Bandu RTV Slovenija kot prvi alt saksofonist in solist, dirigent in skladatelj.
V svojem jazzovskem obdobju je deloval z mnogimi lastnimi zasedbami (Quatebriga, Royal Society, Štefbet Rifi, Milko Lazar Quartet) in z mnogimi svetovno znanimi jazzovskimi glasbeniki, kot so Maria Schneider, Herb Pomeroy, Peter Herbolzheimer in Mathias Ruegg. S svojimi zasedbami je nastopal na mnogih znanih festivalih kot so Perugia Jazz festival, Leverkussen Jazz Festival, Jazz Nad Odra – Wrotzlav, Ljubljanski jazz festival, Hannover Expo 2000, Alpentone Festival – Altdorf (CH) in mnogih drugih.

Milko Lazar je posnel več kot štirideset LP in CD plošč z različnimi zasedbami in dvanajst avtorskih CD plošč.
Redno komponira za orkester Slovenske filharmonije in Simfonike RTV Slovenija.

Njegova simfonična dela so dirigirali dirigenti, kot so Marko Letonja, Walter Proost, Olari Elts, Loris Voltolini, Anton Nanut, George Pehlivanian, Luca Pfaff, David Itkin in David de Villiers. Redno pa sodeluje s priznanimi glasbeniki, kot so Bojan Gorišek, Mirjam Kalin, Aldo Kumar, Tibor Kerekes, Matej Grahek, Vasilij Meljnikov, Igor Mitrovič in drugimi.

Njegova dela so izvajali priznani domači in tuji ansambli po celi Evropi, ZDA, Južni Ameriki, Kitajski in Rusiji, med ostalim tudi v prestižni Carnegie Hall v New Yorku.

Leta 2005 je s pianistom Bojanom Goriškom ustanovil klavirski duo “Gorišek Lazar”, v katerem izvajata predvsem glasbo za dva klavirja Milka Lazarja. Nastopala sta po celi Sloveniji in tudi v tujini. Trikrat sta gostovala v ZDA ( New York – Merkin Concert Hall, Steinway Hall, Palača OZN, Klavierhaus, Washington – Kennedy Center, Chicago – Fortepiano Hall), v Nemčiji, na Švedskem, na Madžarskem in v Avstriji. Med drugim pa je tudi orkestriral skladbe skupine Siddharta za njihov koncert na ljubljanskem stadionu s Simfoniki RTV Slovenija.

Poleg skladanja za različne komorne zasedbe in simfonične orkestre redno ustvarja tudi glasbo za filme, gledališča in plesne in multimedijske projekte.

V letu 2008 je v sodelovanju s Simfoniki RTV Slovenija in orkestrom Slovenske filharmonije izšla njegova avtorska CD plošča s simfoničnimi deli. V zadnjem času pa redno sodeluje z priznanim plesalcem in koreografom Edwardom Clugom. Skupaj sta ustvarila uspešno baletno predstavo “Pret-a-porter”, predstavo “Four Reasons”, ki je doživela premiero 22. oktobra 2008 v Lisboni v sodelovanju z Portugalskim nacionalnim baletom, v podaljšani različici pa z baletom HNK v Zagrebu 27.marca 2009. Ustvarila pa sta tudi predstavo “Pocket Concerto”, ki je doživela premiero v Stuttgartu konec meseca aprila 2009. Leta 2010 sta ustvarila predstavo “Watching Others” in jo premierno predstavila v SNG Maribor.V vseh predstavah se glasba izvaja v živo. Od leta 2010 do 2011 so pri Mettis Bukvarna-Mettis Muzika izšle že njegove tri avtorske CD plošče z najnovejšo komorno glasbo – “Pret-a-porter Variations”, “4 Reasons” in “Koda Chopin”.

Med mnogimi drugimi nagradami je leta 2005 prejel Nagrado Prešernovega sklada, leta 2010 pa Župančičevo nagrado za njegovo skladateljsko delo.

Izdelava spletne strani: 2digital